Drie uitstapjes

In oktober wordt hier Halloween gevierd en daar horen natuurlijk pumpkins bij. Elke Canadees moet daarvan toch minimaal 1 exemplaar in zijn tuin of voor zijn raam zetten; uiteraard uitgehold en voorzien van een halloween gezicht, zodat de kinderen uit de buurt weten dat je mee doet aan trick-or-treat. Nu hebben wij downtown geen tuin en iets voor het raam zetten op 18 hoog heeft ook niet zoveel zin. En in ons gebouw is alles zo strak georganiseerd dat alle kinderen vooraf werden uitgenodigd om tijdens Halloween 1 zakje snoep op te halen bij de congierge namens het hele gebouw: geen geren in de gangen dus!
Toch wilden wij wel iets meemaken van dit volksfestijn en daarom zijn we met de Hollandse club Dutch Treat naar Brooks Farms geweest, zo'n 40 km boven Toronto. Dat is een boerderij waar ze in oktober een dag organiseren om je pumpkins te halen.
Je kon er op een platte kar het veld in om je eigen pumpkin uit te kiezen maar er waren ook varkensraces, pumpkin-kanonnen en allerlei boerderijdieren te zien. Liza was erg geintrigeerd door het hangbuikzwijntje, de kippen en de enorme kalkoenen.






















En tijdens de lunch onder een strakblauwe hemel, heeft Liza kennis gemaakt met echt gras: dat is toch ook effe wat anders dan dat vloerkeed thuis!
















In november zijn we een weekendje weg geweest. We wilden niet te ver rijden dus het werd Barrie: zo'n 100 km ten noorden van Toronto aan Lake Simcoe. Eigenlijk waren we een beetje te laat voor de echte herfstkleuren pracht, maar hier en daar waren toch nog mooie stukjes over.
We hadden een B&B geboekt via internet en dat bleek een schot in de roos (voor ons in ieder geval). De eigenaar was een Zwitser die voorheen chefkok was geweest. Je kunt je wel voorstellen dat zijn ontbijtjes dus erg goed waren. Elke ochtend eerst een vers gemaakte romige muesli vol vruchten, veel vers fruit, eieren naar wens vergezeld door vers gemaakte rosti. Lunch was niet meer nodig.


Lekker gewandeld langs Lake Simcoe, waar we een Indiaans monument voor de geesten tegen kwamen.

















We zijn ook nog een stukje verder naar het noorden gereden; naar de zuidkant van Georgian Bay. We hebben er rondgereden in een dorp vol met vakantiehuizen: van de meest onooglijke hutjes tot enorme paleizen. Dit is de streek die ze de bijnaam Cottage Country hebben gegeven. Ontzettend veel 'Torontonians' hebben hier een tweede huis waar ze het liefst elk weekend heen gaan.


In december had Bas een congres in Washington D.C. en Liza en ik zijn meegegaan. Dus we vlogen naar de stad van de vertrekkende Bush en de komende Obama.
En in de boekwinkel op het vliegveld zagen we dat ook een Nederlandse bekende hier goed aan de weg timmert....




Mireia, een Spaanse collega van Bas, had ook haar man Jordi en zoontje Gerard meegebracht en dus gingen Jordi en ik overdag samen Washington in met de 2 kids.
Ondanks dat Gerard 3,5 maand jonger is dan Liza werden we regelmatig aangesproken: "oohh what a cute twin!"
Maar ze vonden elkaar in ieder geval wel erg interessant dus we kunnen spreken van Liza's eerste vriendje!
De eerste dag zijn we naar de zoo geweest. Ze hebben er Panda-beren en die zijn überhaupt al zeldzaam, en zeker in dierentuinen. Eentje was zo vriendelijk om zo ongeveer voor onze neus te komen poseren.

Een ander zeer bijzondere ervaring is de 'Orang-X-sing'. Dit is een 'kabel-baan' voor orang oetans, die gewoon boven je hoofd het wandelpad een aantal keer kruist. Zij hebben een woonverblijf en worden elke dag op vaste tijden naar en ander gebouw gelokt met eten. Dat tweede gebouw is een onderzoeksinstituut waar hun (groeps)gedrag wordt bestudeerd. En als ze klaar zijn klimmen de apen weer terug naar hun eigen verblijf. De torens zijn erg hoog en zwaar beveiligd met schrikdraad onder de platforms, dus we mogen er van uit gaan dat ze niet naar beneden kunnen springen of klimmen. Toch doet dit me vaag denken aan een gracht in Blijdorp....

De volgende dag bezoeken we de Mall: het grote langgerekte park waar the Capitol, the White House, vele monumenten en talloze Smithonian musea aan liggen.
Alle musea in Washington zijn gratis toegankelijk en wij bezoeken het luchtvaart-museum.


In het weekend gaan we met z'n zessen nogmaals naar the Mall: we zwaaien Bush uit en zien dat voor the Capitol de eerste tekenen zichtbaar zijn van het podium voor de inauguratie van Obama.
En we wandelen langs the Lincoln Memorial en het Vietnam monument.






Geen opmerkingen: